Cum pot intra in legalitate daca vanzatorul imobilului a decedat inainte de perfectarea actelor?

Intrebare

In data de 20 iunie 2006, am achizitionat de la fratele meu, prin intermediul unui precontract, o parte de 1/4 din casa parinteasca si terenul aferent. Am platit suma ceruta de vanzator in fata notarului, care a consemnat detaliile in precontract. De asemenea, am obtinut o procura care imi permitea sa ma ocup de perfectarea actelor. Termenul precontractului era stabilit pentru 20 iunie 2011.

Din pacate, vanzatorul a decedat in anul 2008, iar procura a devenit nula odata cu decesul acestuia. Prin urmare, nu am mai putut actiona in numele vanzatorului. Vanzatorul era casatorit, dar nu avea copii, iar sotia lui nu a initiat succesiunea de atunci.

As aprecia foarte mult sfatul dumneavoastra cu privire la cum pot intra in legalitate in aceasta situatie. A cui este vina pentru nerespectarea termenului? Mentionez ca eu detin legal 2/3 din imobil si terenul aferent. Imobilul are o valoare mica si era neterminat pe exterior cand l-am cumparat, lucrarile de finalizare fiind efectuate de mine.

Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.

Cuvinte cheie: precontract 2006, deces vanzator, succesiune nefinalizata, actele imobilului, sfat juridic tranzactie imobiliara 2024.

Raspuns

Ati achizitionat in mod legal 1/4 din casa parinteasca si terenul aferent printr-un precontract incheiat pe 20 iunie 2006. Ati platit suma ceruta de vanzator si v-ati ocupat de perfectarea actelor prin intermediul unei procuri. Totusi, situatia s-a complicat odata cu decesul vanzatorului in 2008, moment in care procura, prin urmare, a devenit nula. Sotia vanzatorului nu a initiat succesiunea, ceea ce va plaseaza intr-o situatie delicata, avand in vedere ca termenul precontractului era stabilit pentru 20 iunie 2011.

Este important de stabilit care sunt pasii legali pe care ii puteti urma pentru a intra in posesia deplina si legala a partii de 1/4 din imobil si terenul aferent.

Contactarea unui Avocat Specializat in Dreptul Imobiliar

Prima etapa esentiala este sa consultati un avocat specializat in dreptul imobiliar. Acesta poate oferi o evaluare exacta a situatiei dvs. si poate sugera solutii legale corespunzatoare. Avocatul poate analiza documentele disponibile, inclusiv precontractul si actele de plata, pentru a stabili strategia optima de urmat.

Initierea Procedurilor de Succesiune

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Chiar daca sotia vanzatorului nu a initiat procedurile de succesiune, aveti dreptul de a solicita deschiderea succesiunii in instanta. Deschiderea succesiunii este necesara pentru a transfera formal drepturile vanzatorului decedat catre mostenitori. Avand in vedere ca vanzatorul era casatorit si nu avea copii, sotia lui este mostenitoarea legala. Instanta va desemna ca succesiunea sa fie realizata, iar succesorii vor fi obligati sa respecte precontractul incheiat.

Citeste si:  Cum pot dona un teren intravilan statului?

Actionare in Justitie

Daca sotia vanzatorului refuza sau tergiverseaza deschiderea succesiunii, puteti initia o actiune in justitie pentru executarea precontractului. De asemenea, printr-o actiune numita “obligatie de a face” puteti solicita instantei sa decrediteze vanzarea si sa va recunoasca dreptul asupra cotei de 1/4 din imobilul si terenul aferent.

Verificarea Valabilitatii Precontractului

Veridicitatea si specificitatea precontractului sunt esentiale in demonstrativitatea cazului dvs. Un aspect important este acela de a verifica daca precontractul include un articol de penalitati sau despagubiri in eventualitatea nerespectarii termenului stabilit. Daca acest articol exista, poate constitui un argument in plus in solicitarea dvs. de incheiere a tranzactiei.

Documentatia Suplimentara

Strangerea si prezentarea tuturor documentelor relevante este cruciala. Acestea includ:

  • Precontractul autentificat de notar.
  • Actele de plata catre vanzator.
  • Procura incheiata initial pentru perfectarea actelor.
  • Dovezile de la lucrarile de finalizare a imobilului pe care le-ati realizat.

Toate aceste documente vor face parte din dosarul de succesiune si din eventualele procese juridice ulterioare.

Consultarea cu Un Expert Evaluator

In scopul unei solutionari optime, poate fi de asemenea util sa consultati un expert evaluator care sa determine valoarea actuala a cotei de 1/4. Acest lucru va poate ajuta sa stabiliti valoarea pretentiilor dvs. si sa aveti un punct de referinta in cazul unei posibile negociere cu mostenitorii.

Pentru nerespectarea termenului, vina poate fi interpretata in contextul decesului vanzatorului si a faptului ca sotia acestuia nu a initiat procedurile de succesiune. Cu toate acestea, avand in vedere pasii legali pe care i-ati urmat initial, nu se poate spune ca dvs. sunteti responsabil pentru acest neajuns.

Pentru a rezuma, solutia cea mai fezabila este sa initiati deschiderea succesiunii si, eventual, sa actionati in justitie pentru obtinerea valabilitatii precontractului. Consultarea unui avocat specializat este esentiala pentru ghidarea procedurala optima in aceasta situatie complexa.