Este obligata institutia mea sa ma plateasca conform calificarii de subinginer?

Intrebare

Buna ziua,

Am absolvit cursurile de subinginer, cu frecventa serala, in Bucuresti in anul 1985. Lucrez din 1979, iar din 2007 sunt angajata intr-o institutie de stat in calitate de referent III. In acelasi an, am fost trimisa de catre institutie sa urmez cursuri de achizitii publice, conform OUG 34/2006, pentru a ne conforma cerintelor legale de a avea un compartiment de achizitii. Avand studii tehnice absolvite la Politehnica, am fost eligibila pentru aceste cursuri.

Intrebarea mea este: nu era obligata institutia, respectiv compartimentul sau biroul de resurse umane, sa ma incadreze ca referent pe baza studiilor de subinginer (SSD) si sa ma plateasca conform calificarii mele? Am lucrat la biroul de achizitii din 2007 pana in 2009, iar din 2010, prin decizie interna, am fost transferata la compartimentul serviciu tehnic, unde activez si in prezent ca referent I SSD. Totusi, drepturile banesti, conform COR, sunt trecute la studii medii (cod 334301), iar salariul meu lunar brut stabilit este de 2240 lei, conform Legii cadru 153/2017, art. 38, alin. 3, lit. a, majorat cu 25% fata de nivelul salarial acordat pentru luna decembrie 2017.

Va rog sa imi spuneti care sunt optiunile legale pentru a obtine drepturile banesti corespunzatoare studiilor absolvite. Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

Cu stima,
[Un pseudonim, daca este necesar]

Raspuns

Optiuni Legale pentru Obtinerea Drepturilor Salariale Conform Studiilor Absolvite

In baza informatiilor prezentate, situatia dvs. implica mai multe aspecte legale si administrative ce merita analizate. Detinerea unei diplome de subinginer (SSD) si atribuirea unui post de referent cu salariul aferent studiilor medii ridica intrebari legate de drepturile dvs. salariale si de conformitatea institutiei cu normele legale.

Analiza Situatiei Legislative si Contractuale

Legea si Normele privind Angajarea si Reincadrarea:
Legea cadru 153/2017 reglementeaza salarizarea personalului platit din fonduri publice si prevede specific remuneratiile conform nivelului de studii si complexitatii postului ocupat. De asemenea, Codul Muncii (Legea nr. 53/2003) stabileste obligatiile angajatorului privind incadrarea si salarizarea angajatilor conform competentelor si studiilor detinute.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Codul Ocupatiilor din Romania (COR):
Conform COR, pozitia de referent poate fi incadrata la diferite niveluri de studii, inclusiv medii si superioare. Daca detineti studii superioare, iar functia ocupata este relevanta pentru aceste studii, ar trebui sa fiti remunerata in consecinta.

Posibile Discrepante si Drepturile Dvs.

Incadrarea si Nivelul de Salariu:
Se poate observa o posibila discrepanta intre functia ocupata si nivelul educational. Daca angajatorul v-a incadrat la studii medii, in pofida diplomelor superioare, este necesar sa investigati de ce ajustarile nu au fost facute conform legii si reglementarilor interne.

Citeste si:  Pot clauzele de confidentialitate dintr-un contract de munca sa impiedice folosirea experientei si cunostintelor dobandite in viitoarele locuri de munca?

Optiuni de Remediere:

  1. Revizuirea Contractului de Munca:

    • Verificati contractul de munca si fisa postului pentru a va asigura ca sunt specificate clar competentele si responsabilitatile aferente postului de referent. Asigurati-va ca studiile superioare sunt mentionate, justificand astfel o salarizare corespunzatoare.
  2. Dialog cu Departamentul de Resurse Umane:

    • Initiati o discutie formala cu departamentul de resurse umane al institutiei pentru a adresa aceasta problema. Prezentarea argumentelor bazate pe lege si pe diploma obtinuta ar putea duce la o recalculare a salariului.
  3. Contestatii si Reclamatii:

    • Daca problemele persista, puteti depune o contestatie oficiala in cadrul institutiei. Documentati toate argumentele si relevanteti articolele de lege pentru a sustine cererea dvs.
    • O alta optiune este adresarea catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) pentru a solicita o evaluare obiectiva si interventia acestora daca se constata nerespectarea drepturilor salariale.
  4. Consultarea unui Avocat Specializat:

    • Pentru o evaluare detaliata si sprijin juridic, consultati un avocat specializat in legislatia muncii. Acesta va poate ghida pas cu pas in demersurile legale necesare pentru obtinerea drepturilor salariale conforme.

Concluzii

Fiind angajata intr-o institutie de stat si detinand o diploma de subinginer, ar trebui sa vi se acorde un salariu corespunzator studiilor superioare, in conformitate cu legislatia in vigoare. Este esential sa cunoasteti si sa intelegeti drepturile dvs. si sa intreprindeti masurile adecvate pentru a le revendica. Prin informare legala si pasi administrativi corecti, puteti obtine drepturile banesti care vi se cuvin.