Este situatia concedierii legale in cazul unui stimulent de insertie conform legislatiei actuale?
Intrebare
Buna seara,
Astazi am primit preavizul de concediere cu o durata de 20 de zile, bazat pe articolul 65 din Codul Muncii, desi sunt inca in perioada de plata a stimulentului de insertie pentru urmatoarele 10 luni. Mentionez ca m-am intors la serviciu in februarie 2020 si, de atunci, am fost amenintata de doua ori cu concedierea. Astazi, dupa ce m-am intors din zilele libere acordate conform legii 19/2020, mi s-a inmanat preavizul.
Motivele invocate pentru concediere sunt transformarile tehnologice si reorganizarea societatii. Totusi, sunt singura persoana concediata dintr-un total de 60 de angajati si am simtit ca am fost hartuita constant cu amenintari privind pierderea locului de munca de cand m-am reintors.
Este aceasta situatie legala? Am vreun temei pentru a contesta decizia de concediere, avand in vedere contextul descris?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Raspuns
Legalitatea Concedierii in Timpul Perioadei de Stimulente de Insertie si Posibila Contestare
Buna seara,
Concedierea angajatilor este o chestiune care implica respectarea unor rigor politicoase si legale, fiind reglementata strict de Codul Muncii. In ceea ce priveste situatia dvs., trebuie luate in considerare cateva aspecte esentiale pentru a determina daca decizia de concediere este legala si daca aveti sanse de succes in cazul unei contestatii.
Analiza Articolului 65 din Codul Muncii
Conform articolului 65 din Codul Muncii, concedierea pentru motive ce nu tin de persoana angajatului poate avea loc in contextul desfiintarii locului de munca determinata de motive economice, tehnologice sau de reorganizare. Acest articol prevede ca desfiintarea postului trebuie sa fie reala si serioasa, cu o cauza efectiva care determina reorganizarea sau relansarea economica a companiei.
Situatia Specifica a Stimulentului de Insertie
Conform legislatiei din Romania, beneficiati de stimulent de insertie atunci cand va intoarceti la munca inainte ca copilul sa implineasca doi ani. Este important de mentionat ca, in mod normal, angajatorii sunt incurajati sa pastreze angajatii care beneficiaza de acest stimulent datorita sprijinului financiar pe care il primesc de la stat.
Legalitatea Concedierii In Contextul Actual
-
Respectarea Perioadei de Protectie: Este de verificat daca legislatia specifica legata de stimulentul de insertie prevede o anumita perioada de protectie impotriva concedierii pe care angajatorul nu a respectat-o.
-
Realitatea si Seriozitatea Motivelor Invocate: Motivele invocate, cum ar fi transformarile tehnologice si reorganizarea societatii, trebuie sa fie dovedite ca autentice si necesare. Daca sunteti singura persoana concediata dintr-un total de 60 de angajati, exista suspiciunea ca rationamentele invocate nu sunt reale si ca masura concedierii este disproportionata.
-
Hartuire si Amenintari Anterioare: Ati mentionat ca ati fost amenintata de doua ori cu concedierea. Acest fapt poate demonstra o intentie de eliminare a dvs. din cadrul organizatiei. Ar putea sustine o plangere privind comportamentul inadecvat al angajatorului.
Pasi pentru Contestarea Deciziei
-
Consultarea unui Avocat: Este recomandat sa consultati un avocat specializat in dreptul muncii pentru a analiza in detaliu situatia dvs. si pentru a va sfatui cu privire la argumentele legale care pot fi invocate.
-
Depunerea unei Contestatii: Aveti dreptul sa contestati decizia de concediere in fata instantei competente de dreptul muncii. O plangere formala poate actiona ca o masura de aparare impotriva abuzului de drept al angajatorului.
-
Colectarea Dovezilor: Este esential sa adunati toate documentele si dovezile care sustin ca actul de concediere este nejustificat, incluzand corespondenta relevanta si marturiile martorilor daca este posibil.
Concluzii si Recomandari
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In lumina acestor informatii, se pare ca exista un temei serios pentru a contesta decizia de concediere, avand in vedere circumstantele prezentate. Analiza motivelor reale pentru desfiintarea postului si acumularea dovezilor de hartuire sunt pasi esentiali in construirea unui caz solid impotriva deciziei de concediere.
Luati in considerare urmarea acestor recomandari si consultati un jurist pentru a naviga cu succes prin aceasta situatie difficulta. Speram ca aceste informatii sa va fie de folos si sa va ajute in discutiile cu angajatorul si in demersul legal eventual necesar.
Multa bafta!