Am obligatia legala de a returna prima de mobilitate dupa concedierea pentru indisciplina?
Intrebare
Buna seara! Am primit o prima de mobilitate in primele trei luni de la angajare, dar in a patra luna am fost concediata pentru indisciplina. Am vreo obligatie legala de a returna banii? Daca da, in conformitate cu care lege? Astept raspunsul dumneavoastra cat mai curand. Va multumesc!
Raspuns
Buna seara! In cazul in care ati primit o prima de mobilitate in primele trei luni de la angajare si ulterior ati fost concediata din motive de indisciplina in a patra luna, este posibil sa aveti obligatia legala de a returna acesti bani, in functie de anumite conditii legale si contractuale. In continuare, va vom oferi o analiza detaliata asupra situatiei dumneavoastra, bazata pe legislatia muncii din Romania.
In primul rand, este esential sa verificam daca prima de mobilitate este reglementata printr-un contract de munca sau printr-un alt document aditional semnat de dumneavoastra. Acesta ar trebui sa contina clauze clare privind conditiile in care aceasta prima poate fi pastrata sau trebuie returnata. De regula, astfel de prime sunt oferite pentru a acoperi cheltuielile de relocare si sunt supuse anumitor conditii contractuale.
Conform Codului Muncii din Romania (Legea nr. 53/2003), concedierea pentru motive de indisciplina se incadreaza in cadrul concedierii pentru motive care tin de persoana salariatului. Art. 61 lit. a) precizeaza ca angajatorul poate dispune concedierea in cazul in care salariatul savarseste o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii. In astfel de situatii, este important de verificat ce stipuleaza contractul de munca cu privire la returnarea primelor sau altor beneficii in caz de concediere disciplinara.
De asemenea, Ordinul Ministerului Muncii nr. 56/2010 privind aprobarea Procedurii de acordare a primei de mobilitate, la art. 7 alin. (2) mentioneaza ca salariatul care inceteaza raportul de munca din motive imputabile acestuia, trebuie sa returneze integral sumele primite cu titlu de prima de mobilitate.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In practica, acest lucru poate insemna ca, daca contractul de munca sau un document aditional specific precizeaza ca trebuie sa indepliniti anumite criterii de eligibilitate (de ex. sa lucrati o perioada minima de timp) pentru a beneficia de aceasta prima fara obligatia de restituire, nerespectarea acestor criterii poate atrage obligatia de a returna suma primita.
De asemenea, ar trebui sa verificati daca exista clauze specifice in contractul de munca referitoare la returnarea sumelor in caz de concediere disciplinara. Daca astfel de clauze sunt incluse, ele vor prevala si vor trebui respectate.
Pentru a rezuma, aveti obligatia legala de a returna prima de mobilitate daca:
- Exista prevederi clare in contractul de munca sau intr-un document aditional incheiat cu angajatorul referitoare la aceasta obligatie in caz de concediere disciplinara.
- Aceasta este stipulata in Ordinul Ministerului Muncii nr. 56/2010, art. 7 alin. (2), daca incetarea raportului de munca a fost imputabila salariatului.
Va sugeram sa consultati cu atentie documentele semnate la angajare si, daca este necesar, sa solicitati sfatul unui avocat specializat in dreptul muncii pentru clarificari suplimentare si pentru a evalua situatia specifica a cazului dumneavoastra.
Va multumim si speram ca aceste informatii v-au fost de ajutor!