Care sunt documentele necesare pentru intocmirea unui act de succesiune?
Intrebare
Buna ziua! As dori sa stiu ce documente sunt necesare pentru intocmirea unui act de succesiune ? De exemplu, sa presupunem ca recent a decedat tatal meu si vreau sa incep procedura de succesiune pentru a intra in posesia mostenirii. Care sunt pasii legali pe care trebuie sa-i urmez si ce acte sunt obligatorii sa prezint la notar? Ma intereseaza informatii detaliate privind actele de identitate, certificatele de deces, actele de proprietate, si oricare alte documente relevante. Multumesc!
Raspuns
Buna ziua! In vederea intocmirii unui act de succesiune , este esential sa cunoasteti pasii legali ce trebuie urmati si documentele necesare pentru aceasta procedura. In cazul in care tatal dumneavoastra a decedat recent si doriti sa incepeti procedura de succesiune pentru a intra in posesia mostenirii, iata care sunt demersurile si actele obligatorii pe care trebuie sa le prezentati la notar.
Pasi Legali pentru Intocmirea Actului de Succesiune
-
Stabilirea unui contact cu biroul notarial: Primul pas este sa contactati un notar public. Acesta va va oferi informatii detaliate privind succesiunea si va gestiona intreg procesul.
-
Setarea unei intalniri: Dupa primul contact, veti stabili o intalnire la biroul notarial. Este recomandat sa aveti toate documentele pregatite pentru a facilita procesul.
-
Verificarea documentelor: Notarul va verifica autenticitatea si conformitatea documentelor prezentate.
-
Intocmirea documentelor de succesiune: Notarul va redacta certificatul de mostenitor si alte documente necesare in functie de caz.
-
Incheierea actului de succesiune: Dupa verificarile si completarile necesare, notarul va incheia actul de succesiune si va va inmana certificatul de mostenitor.
Documentele Necesare pentru Actul de Succesiune
-
Actele de Identitate:
- Act de identitate al defunctului: Acesta poate fi cartea de identitate sau pasaportul.
- Actele de identitate ale mostenitorilor: Toti mostenitorii trebuie sa prezinte acte de identitate valabile (carte de identitate sau pasaport).
-
Certificat de Deces: Certificatul de deces al defunctului trebuie obtinut de la starea civila unde s-a declarat decesul.
-
Actul de Casatorie: Daca defunctul a fost casatorit, este necesar certificatul de casatorie.
-
Certificatul de Nastere ale Mostenitorilor: Acestea sunt necesare pentru a verifica relatia de rudenie dintre defunct si mostenitori.
-
Testament: Daca defunctul a lasat un testament, acesta trebuie prezentat notarului.
-
Acte de Proprietate:
- Titlul de proprietate: Documente ce atesta proprietatea defunctului asupra bunurilor imobiliare (contracte de vanzare-cumparare, titluri de proprietate, acte de donatie, etc.).
- Extras de carte funciara: Acesta trebuie sa fie actualizat si sa ateste situatia juridica a imobilului.
-
Certificat de Atestare Fiscala: Acesta trebuie obtinut de la Directia de Impozite si Taxe Locale si atesta situatia fiscala a bunurilor imobiliare ale defunctului.
-
Declaratie de Acceptare a Mostenirii: Mostenitorii trebuie sa depuna o declaratie prin care accepta sau renunta la mostenire.
Alte Documente Relevante
-
Acte de Stare Civila: Pe langa certificatul de nastere si cel de casatorie, pot fi necesare si alte acte de stare civila (certificat de divort, certificat de deces al sotului/sotiei anterioare etc.).
-
Dovezi de Plata a Datoriilor: Daca exista datorii ramase de plata in numele defunctului, este bine sa aveti dovezi despre acestea.
-
Certificatul de Calitate de Mostenitor: Acesta poate fi necesar in unele cazuri pentru a confirma statutul de mostenitor legal.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Procedura de intocmire a actului de succesiune poate fi comprehensiva si implica mai multi pasi si documente. Colaborarea stransa cu un notar public va va ajuta sa navigati acest proces legal intr-un mod cat mai eficient si clar.