Ce se poate intampla in cazul unei erori in acte privind vanzarea terenurilor si care sunt drepturile mostenitorului?

Intrebare

In anul 2009, tatal meu a vandut trei terenuri unei persoane. Contractele, completate la primarie cu martori, au fost intocmite legal. Cu toate acestea, pentru unul dintre terenuri, parcela si tarlaua au fost trecute gresit. Terenul respectiv fusese vandut in 2007, iar cumparatorul il intabulase si il achizitionase de la tatal meu.

Ambii au realizat greseala, dar au amanat corectarea contractului. In cele din urma, cumparatorul a actionat in instanta pentru a obtine dreptul de intabulare. Instanta i-a dat dreptate, dar, din cauza necorectarii erorii, terenul nu a fost intabulat corect, iar situatia celorlalte terenuri a ramas nerezolvata.

In 2016, tatal meu a decedat si am facut succesiunea. Acum, cumparatorul imi cere mie sa ii dau un alt teren in locul celui cu problema. Mentionez ca terenul respectiv nu apare in actul meu de mostenitor, deoarece, asa cum am mentionat, a fost vandut si intabulat in 2007. Acum, cumparatorul m-a chemat in instanta.

Ce se poate intampla in aceasta situatie? Cum ar trebui sa procedez pentru a rezolva aceasta problema juridica ce a fost cauzata de o eroare in acte si de amanarea corectarii acesteia? Care sunt drepturile si obligatiile mele in calitate de mostenitor in aceasta speta?

Raspuns

Problemele juridice legate de vanzarea si intabularea terenurilor pot parea intotdeauna complicate, mai ales cand sunt implicate greseli in acte oficiale. In cazul tau, situatia este chiar mai complexa dat fiind faptul ca eroarea nu a fost remediata la timp si tatal tau a decedat in 2016, lasand in urma sa o situatie juridica delicata.

Cumparatorul iti cere acum sa ii dai un alt teren in locul celui problematic, ceea ce duce la intrebari legate de drepturile si obligatiile tale ca mostenitor.

Actiunea in instanta initiata de cumparator

Intrucat cumparatorul a deschis o actiune in instanta, este probabil sa ceara fie corectarea erorii in acte, fie o compensatie sub forma unui alt teren. Este important sa intelegi ce anume solicita acesta si sa te pregatesti adecvat pentru a raspunde revendicarilor sale.

Drepturile si obligatiile tale ca mostenitor

Ca mostenitor, trebuie sa te familiarizezi cu urmatoarele aspecte:

  1. Succesiunea: Daca terenul problematic nu apare in actul tau de mostenitor, asta indica faptul ca bunul respectiv nu ar trebui sa fie subiectul unei noi revendicari din partea ta.

  2. Datoria de a remedia greseala: In masura in care tatal tau si cumparatorul au realizat greseala, dar nu au corectat-o, ai putea fi considerat responsabil sa corectezi aceasta problema, dar doar in limitele legii si bunului simt juridic.

  3. Raspunderea patrimoniala: Vei fi responsabil patrimonial doar pentru bunurile care sunt mostenite conform actelor de succesiune. Verifica daca exista o clauza in actul de succesiune care mentioneaza posibile datorii sau litigii mostenite.

Ce se poate intampla in instanta

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

Citeste si:  Ce optiuni legale si ce impact are legea privind abuzul de incredere in cazul vanzarii unei masini fara contract?
  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Instanta va analiza cererea cumparatorului si va lua in considerare toate documentele prezentate:

  1. Corectarea Erorilor: Instanta ar putea decide corectarea erorilor in acte, ceea ce ar putea solutiona problema daca se dovedeste ca greselile sunt clar de natura materiala.

  2. Despagubiri: De asemenea, se poate solicita despagubirea cumparatorului prin atribuirea unui alt teren sau compensare financiara, depinzand de gravitatea erorii si de pierderile suferite de acesta.

Pasi Pe Care Ar Trebui Sa-i Urmezi

  1. Consulta un avocat: Avand in vedere complexitatea cazului, este vital sa consulti un avocat cu expertiza in drept imobiliar si succesiuni. Acesta te va ajuta sa intelegi mai bine drepturile tale si te va reprezenta corect in instanta.

  2. Revizuieste documentele: Examineaza toate documentele de vanzare-cumparare si documentele de succesiune pentru a identifica toate eventualele erori sau omisiuni.

  3. Comunica cu cumparatorul: Daca este posibil, incearca sa ai o discutie amiabila cu cumparatorul pentru a gasi o solutie comuna inainte de o hotarare instantiala.

  4. Colecteaza dovezi: Pregateste-te pentru proces prin colectarea de dovezi si martori care ar putea sustine cazul tau.

Concluzii

Solutionarea acestei situatii juridice complexe depinde atat de corectarea erorilor initiale, cat si de clarificarea succesiunii. Ca mostenitor, ai drepturi si obligatii care trebuiesc abordate cu seriozitate si suport legal adecvat. Consultand un avocat si fiind bine pregatit, vei putea sa abordezi aceasta problema juridica si sa ajungi la o solutie cat mai echitabila pentru toate partile implicate.