Cum pot actiona pentru a-mi apara drepturile intr-o curte partajata cu Primaria si pentru a remedia situatia creata de constructia unei parcari publice?

Intrebare

Buna ziua,

Sunt coproprietar fortat intr-o curte partajata cu Primaria, in urma achizitionarii si intabularii apartamentului meu. In anul 2024, Primaria a construit o parcare publica pe terenul respectiv, desfiintand gardurile si poarta de acces. Acum, cand ies din casa, ma aflu direct in parcare. Conform extrasului meu de Carte Funciara, detin 39% din Procentul Util de Curte (PUC). In aceste conditii, consider ca drepturile mele de proprietar au fost incalcate. Cum pot actiona pentru a-mi apara drepturile si pentru a remedia aceasta situatie?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Cuvinte cheie: coproprietar, Primaria, teren partajat, parcare publica, drepturi de proprietar, Carte Funciara, Procent Util de Curte, acces restrictionat, protectia drepturilor de proprietate.

Raspuns

Buna ziua,

Situatia dvs. este una complexa, dar exista mai multe masuri pe care le puteti lua pentru a va apara drepturile de proprietar. Atunci cand un coproprietar, in acest caz Primaria, ia decizii care impacteaza negativ drepturile dvs. de proprietate, este esential sa actionati prompt pentru remedierea situatiei.

  1. Consultati-va cu un avocat specializat in dreptul proprietatii
    Avand in vedere complexitatea cazului, primul pas ar trebui sa fie consultarea cu un avocat specializat in dreptul proprietatii. Acesta va putea sa analizeze documentele dvs., inclusiv extrasul de Carte Funciara, si sa va ofere sfaturi personalizate privind pasii legali ce trebuie urmati.

  2. Verificati legalitatea actiunii Primariei
    Este important sa determinati daca Primaria a respectat toate procedurile legale in amenajarea parcarii publice. In general, pentru astfel de lucrari sunt necesare autorizatii si acorduri, mai ales atunci cand exista coproprietari. O cale de actiune ar putea fi contestarea legalitatii acestor lucrari daca nu au fost respectate toate procedurile legale.

  3. Demersuri pentru restabilirea accesului
    Detinand 39% din Procentul Util de Curte (PUC), drepturile dvs. de acces si utilizare a terenului sunt protejate legal. Primaria nu are dreptul sa restrictioneze accesul dvs. la proprietate fara consimtamantul dvs. sau fara o solutie alternativa adecvata. Puteti inainta o cerere oficiala prin care sa solicitati reconstruirea gardurilor si a portii de acces sau o reconfigurare a parcarii care sa nu afecteze accesul si intimitatea dvs.

  4. Medieri si negocieri
    Inainte de a ajunge la calea legala, este recomandabil sa incercati medierea cu Primaria. Prin intermediul unui mediator sau in mod direct, puteti prezenta nemultumirile dvs. si solicita solutii care sa fie acceptabile pentru ambele parti. De exemplu, Primaria ar putea sa va ofere o alternativa viabila pentru accesul in proprietatea dvs.

  5. Actionarea in instanta
    Daca toate demersurile amiabile nu au succes, puteti opta pentru actionarea in instanta. In acest caz, avocatul dvs. va pregati un dosar robust pentru a dovedi ca drepturile dvs. de proprietar au fost incalcate. Instanta poate dispune restabilirea situatiei anterioare sau compensatii echitabile.

  6. Consultarea unui expert topograf
    In unele cazuri, poate fi utila si consultarea unui expert topograf care sa stabileasca cu precizie situatia terenului si impactul amenajarilor facute de Primarie asupra drepturilor dvs. Acesta poate oferi expertize tehnice care sa sustina demersurile dvs. legale.

  7. Monitorizati respectarea deciziilor legale
    In cazul in care instanta decide in favoarea dvs., asigurati-va ca Primaria respecta decizia si restabileste accesul si intimitatea proprietatii dvs. Monitorizati indeaproape lucrarile care vor fi efectuate si implicati-va activ in supervizarea acestora.

Citeste si:  Procesul pentru evacuarea fostului concubin se desfasoara corect si ar fi fost mai bine sa vand casa inainte?

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In concluzie, pentru a va apara drepturile de proprietar coproprietar fortat cu Primaria, este esential sa actionati metodic si bine documentat. Consultatia juridica, demersurile legale si eventuala actionare in instanta sunt pasi cruciali pe care ii puteti urma pentru a remedia situatia si pentru a va asigura ca drepturile dvs. sunt respectate.

Succes in demersurile dvs.!

Cuvinte cheie: coproprietar, Primaria, teren partajat, parcare publica, drepturi de proprietar, Carte Funciara, Procent Util de Curte, acces restrictionat, protectia drepturilor de proprietate.