Care sunt drepturile mele ca asistent medical care a lucrat in Germania printr-o firma din Romania?
Intrebare
Buna ziua!
Am nevoie de sfatul dumneavoastra cu privire la o situatie legata de activitatea mea profesionala in Germania si drepturile mele ulterioare. In intervalul noiembrie 2013 – decembrie 2015, am lucrat ca asistent medical in Germania, prin intermediul unei firme din Romania. Contractele erau pe perioade de cate 3 luni, insa in documentele firmei din Romania am fost incadrata ca menajera.
Dupa intoarcerea in Romania pe data de 2 ianuarie 2016 din motive medicale, as dori sa aflu urmatoarele:
- Am dreptul la concediu medical pentru perioada in care am fost angajata in Germania, avand in vedere incadrarea diferita in Romania?
- Beneficiez de concediu de odihna pentru acea perioada?
- Sunt eligibila pentru somaj in Romania, avand in vedere experienta mea profesionala in Germania?
- Cum pot verifica corectitudinea incadrarii mele ca menajera in Romania, desi am lucrat efectiv ca asistent medical in Germania, iar diplomele si documentele mele sunt inregistate atat in Romania, cat si in Germania?
Orice informatie suplimentara sau sfat in aceasta situatie mi-ar fi de mare ajutor. Va multumesc anticipat!
Cuvinte cheie: concediu medical international, dreptul la somaj, incadrare gresita, asistenti medicali, drepturile angajatilor internationali, contract de munca Germania, drepturile angajatilor romani in strainatate, firme de recrutare Romania.
Raspuns
Buna ziua!
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Inteleg situatia dumneavoastra si constientizez importanta clarificarii drepturilor profesionale dobandite in Germania. Este esential sa va cunoasteti drepturile pentru a putea lua cele mai bune decizii. Haideti sa abordam punctele enumerate specificand clar raspunsurile.
-
Concediul medical pentru perioada de angajare in Germania
In general, concediul medical se acorda pe baza contributiilor sociale platite in tara de angajare. In cazul dumneavoastra, ati lucrat in Germania, iar contractul de munca a fost gestionat de o firma din Romania, unde ati fost incadrata ca menajera. Este esential sa verificati platile contributiilor sociale realizate de angajator in Germania. Daca contributiile pentru sanatate au fost platite corect in Germania, ar trebui sa beneficiati de concediu medical, conform legislatiei germane. Puteti verifica contributiile prin solicitarea unui document oficial de la autoritatile germane de asigurari sociale. -
Concediul de odihna pentru acea perioada
Dreptul la concediu de odihna este de asemenea legat de legislatia muncii din tara in care ati prestat activitatea. Daca dumneavoastra ati lucrat efectiv in Germania ca asistent medical, ar trebui sa primiti concediul de odihna conform legislatiei germane. Acesta ar fi ideal ca angajatorul (firma din Romania) sa respecte drepturile stipulate in contractul dumneavoastra si sa va acorde concediul proportional. Verificati cu firma de recrutare si, in caz de neconcordante, este recomandat sa apelati la un consilier juridic specializat. -
Eligibilitatea pentru somaj in Romania
Pentru a fi eligibila pentru indemnizatie de somaj in Romania, unul dintre criteriile importante este sa fi fost asigurata pentru somaj. In contabilizarea stagiului de cotizare pentru somaj sunt acceptate si contributiile platite intr-un stat membru al Uniunii Europene, conform regulamentelor UE. Asadar, experienta dumneavoastra profesionala in Germania poate fi recunoscuta in Romania. Verificati hartiile si cererile necesare la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si, daca este necesar, atasati dovezi ale contributiilor efectuate in Germania. -
Cum sa verificati corectitudinea incadrarii in Romania
Incadrarea gresita ca menajera in loc de asistent medical este un aspect care necesita clarificare, deoarece poate afecta drepturile si beneficiile pe care le-ati dobandit. Pentru a verifica corectitudinea incadrarii, ar trebui sa:- Cereti firmei de recrutare din Romania documentele si actele aferente perioadei de munca.
- Verificati contractele de munca si fisele de pontaj.
- Verificati platile contributiilor sociale si de sanatate realizate in numele dumneavoastra.
- Apelati la Inspectia Muncii din Romania pentru a solicita o verificare a raportului contractual.
- Consultati un avocat specializat in dreptul muncii pentru a obtine sfaturi juridice detaliate.
Este crucial sa acordati atentie detaliilor legate de documente si sa colectati dovezile necesare pentru a proteja drepturile dumneavoastra. Astfel, veti putea rezolva cat mai eficient aceasta situatie complexa. Va urez succes si sper ca informatiile furnizate sa va fie de ajutor in clarificarea si solutionarea problemelor profesionale.