Exista vreo solutie legala pentru a scapa de majorarile datoriei catre Cosmote?

Intrebare

In anul 2009, am incheiat un contract de abonament cu Cosmote, pe care, din motive bine intemeiate, nu am reusit sa il platesc. In luna octombrie 2015, un reprezentant al unei firme de recuperari de creante a venit la locuinta mea si m-a determinat sa semnez un angajament de plata, sub amenintarea ca, in caz contrar, se va institui poprire pe pensia mea. La momentul respectiv, din cauza problemelor mele de vedere si a starii generale de teama, am semnat documentul fara sa constientizez pe deplin consecintele.

Intrebarea mea este: mai exista vreo solutie legala pentru a scapa de aceste majorari? Mentionez ca suma facturii initiale era de 165 de lei, iar acum a ajuns la 23.000 de lei. Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Cosmote #RecuperariCreante #DatoriiTelefonieMobila #AngajamentDePlata #PoprirePePensie #SolutiiLegale #DatoriiVehi #drepturiconsumatori

Raspuns

In anul 2009, ai incheiat un contract de abonament cu Cosmote, insa nu ai reusit sa achiti facturile. In octombrie 2015, un reprezentant al unei firme de recuperari de creante te-a presat sa semnezi un angajament de plata, amenintandu-te cu poprirea pensiei. Din cauza problemelor de vedere si a starii de teama, ai semnat angajamentul fara a intelege pe deplin consecintele. Acum, factura initiala de 165 de lei a ajuns la suma exorbitanta de 23.000 de lei si cauti o solutie legala pentru a scapa de aceste majorari.

Prescriptia Datoriei:

Conform legislatiei din Romania, datoriile se prescriu in termen de 3 ani, daca nu s-au efectuat acte de recunoastere a datoriei sau de recuperare a acesteia. Aceasta inseamna ca, teoretic, datoria ta din 2009 ar trebui sa fie prescrisa in 2012.

Totusi, daca ai semnat un angajament de plata in 2015, acest act poate fi considerat o recunoastere a datoriei, ceea ce reseteaza termenul de prescriptie. In acest caz, noul termen de prescriptie ar incepe din 2015, adica pana in 2018.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Presiunea si Constrangerea:

Este foarte important de mentionat ca ai semnat angajamentul de plata sub presiune si amenintare. Conform Codului Civil, o declaratie de vointa facuta sub constrangere nu produce efecte juridice. Tocmai de aceea, ar trebui sa consulti un avocat specializat in dreptul consumatorului pentru a solicita anularea acestui angajament de plata pe motiv de vicii de consimtamant (amenintare si lipsa constientizarii).

Excesul de Majorari:

Suma de 23.000 de lei, rezultata dintr-o datorie initiala de 165 de lei, este clar disproportionata. Conform practicilor comerciale si legislatiei in vigoare, costurile aditionale (dobanzi, penalitati) trebuie sa fie rezonabile si proportionale cu suma initiala.

Citeste si:  Am dreptul la partajul casei matusii mele daca nu am fost adoptata?

In acest context, ai dreptul sa sesizezi Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cu privire la caracterul abuziv al majorarilor impuse de firma de recuperari. ANPC are autoritatea de a investiga si de a sanctiona practicile comerciale neloiale si abuzive.

Masuri Imediate:

  1. Consulta un avocat: Este crucial sa obtii consiliere juridica specializata pentru a intelege toate optiunile disponibile si pentru a initia procedurile legale necesare.
  2. Solicitare de anulare a actului semnat: Avocatul te poate ajuta sa depui o cerere de anulare a angajamentului de plata, pe motiv ca l-ai semnat sub constrangere si ca nu ai inteles pe deplin consecintele.
  3. Sesizare la ANPC: Inainteaza o plangere la ANPC pentru a investiga caracterul abuziv al penalitatilor si al dobanzilor impuse de firma de recuperari.

Cosmote #RecuperariCreante #DatoriiTelefonieMobila #AngajamentDePlata #PoprirePePensie #SolutiiLegale #DatoriiVehi #drepturiconsumatori